U bevindt zich hier: Startpagina » Lagos » Steden in de omgeving » Olhão

Olhão

Olhao

klik op foto voor vergroting

Al sinds de Middeleeuwen houdt men zich in Olhão bezig met visserij en tegenwoordig is de stad een van de grootste vissershavens en een van de grootste producenten van tonijn en sardines in blik van de Algarve. In 1808 kreeg het dorp stadsrechten, nadat zeventien vissers uit de plaats zonder kaarten de Atlantische Oceaan waren overgestoken om koning João VI, die in Rio de Janerio in ballingschap leefde, mee te delen dat de troepen van Napoleon uit het land waren verdreven. De vierkante witte huizen met hun platte dakterrassen en rechthoekige schoorstenen herinneren aan de moorse architectuur. Het mooiste uitzicht hebt u vanaf de klokkentoren van de parochiekerk Nossa Senhora do Rosãrio aan de Praça da Restauração. De smalle, verkeersvrije winkelstraten van de oude stad lopen van hieruit naar het water. Hierdoor wordt een levendige markt gehouden. Op de overdekte vismarkt wordt de vangst van de ochtend verkocht. Op zaterdag staan de kraampjes buiten aan de kade en verkopen de plaatselijke boeren producten als fruit, noten, honing en levende koppen.

Nossa Senhora do Rosãrio

Deze kerk werd tussen 1681 en 1698 gebouwd. De beheerder opent voor bezoekers de deur van het schip. In 1758 merkte de pastoor op: “De vissers wenden zich tot Maria met hun zorgen om de gevaren op zee, vooral ’s zomers, als de Noord-Afrikaanse piraten langs deze kust zeilen’.

Nossa Senhora dos Aflitos

Monte de S. Miguel

klik op foto voor vergroting

Deze staat achter de kerk, hier waren de vrouwen bij storm bidden om een veilige terugkeer van hun mannen. De smalle, verkeersvrije winkelsstraten van de oude stad lopen vanhieruit naar het water. Hierdoor wordt een levendige markt gehouden. Op de overdekte vismarkt wordt de vangst van de ochtend verkocht. Op zaterdag staan de kraampjes buiten aan de kade en verkopen de plaatselijke boeren producten als fruit, noten, honing en levende koppen.

Armona, Culatra, Farol

Achter de markt liggen boten die naar de eilanden Armona, Culatra en Farol brengen. Deze platte, smalle zandbanken bieden beschutting aan de stad en met name aan de oceaanzijde liggen prachtige zandstranden voor bezoekers. De eilanden maken deel uit van het Parque Natural da Ria Formosa