U bevindt zich hier: Startpagina » Lagos » Steden in de omgeving » Portimão

Portimão

Praia da Rocha

klik op foto voor vergroting

Portimão, een van de grootste steden van de Algarve, is niet bijzonder mooi, maar heeft karakter en kan als havenstad terugkijken op een lange geschiedenis. Aangetrokken door de natuurlijke haven vestigden de Romeinen zich hier aan het estuarium van de Rio Arade. Portus Magnus noemden de Romeinen deze nederzetting. Ook nu nog is de vissershaven met zijn sardinevloot de levensader en een van de weinig echt interessante plekken van deze industriestad. Vroege vogels mogen het schouwspel in de ochtenduren niet missen, als de vissers hun vangst ui de kotters laden. Een aansluitende gezellige sardingen maaltijd hoort erbij. Het uitzicht van de 337m lange brug die de baai overspant, is een van de mooiste momenten tijden een bezoek aan Portimão. Over een bos van scheepsmasten kijkt men naar de stad en de vissersdorp Ferragudo. Toen Portimão door de oude brug een storende doorgang werd voor het verkeer naar het westen, werd de stad minder attractief. Nu verkort een nieuwe, moderne geconstrueerde brug de reis naar Lagos of Sagres aanzienlijk. Historische bouwwerken heeft Portimão nauwelijks te bieden, daarentegen wel enkele mooie restaurants. Bovendien zijn er uitstekende winkels, met rondom de Rua Vasco da Gama talloze leerwinkeltjes. Aan de Rua Diogo Tomé staat op een lage heuvel de kerk Nossa Senhora de Conceição. Deze na de aardbeving van 1755 herbouwde kerk stamt uit de 14de eeuw, hetgeen nog te zien is aan het portaal met de gebeeldhouwde kapitelen. Binnen zijn 17de en 18de-eeuwse azulejo-tableaus te zien. En het strand van Portimão, Praia da Rocha had reeds in de jaren dertig een moderne uitstralingen.

Câmara Municipal

Het stadhuis geeft een indruk van de typische architectuur van de 18de en 19de eeuw.

Igreja Matriz

Igreja Matriz

klik op foto voor vergroting

Van de oorspronkelijke parochiekerk, die waarschijnlijk n de 14de eeuw werd gebouwd, is bijna alleen maar het gotische portaal overgebleven. De kerk werd door de aardbeving van 1755 verwoest en later weer opgebouwd. Mooi zijn de azulejos uit de 17de en 18de eeuw.

Largo 1° de Dezembro

Na het inkopen kan men heerlijk uitrusten op een bank in de kleine park. De felgekleurde 19e eeuwse tegels waarmee de banken versierd zijn, illustreren de geschiedenis van Portugal.

Praia da Rocha

Het strand van Portimão , Praia da Rocha, was reeds in de jaren dertig een mondaine, kleine badplaats voor welgestelde Portugezen en vooral Engelsen, die in het ‘Portugeze Biarritz’ stijlvol thee dronken. Nu overheersen hier moderne hotels en appartementen. Gebleven is het fijne zandstand met zijn bizarre rotsvormen

Santa Catarina

Het fort uit de 16de eeuw beschermde samen met het tegenovergelegen fort van Ferragudo de baai. Het is gebouwd om Portimão en Silves te beschermen. Vanhieruit heeft u een prachtig uitzicht over het mooie, grote strand, de 70m hoge kliffen en de hoge hotelgebouwen. Tegenwoordig is er in Santa Catarina een openluchtcafé