U bevindt zich hier: Startpagina » Portugal » Portugese Keuken

Portugese Keuken

Bacalhau (stokvis)

Klik op foto voor vergroting

De ligging van Portugal en haar verleden hebben ertoe geleid dat in de Portugese keuken veel vis wordt gebruikt. Voor de Portugezen is de stokvis of bacalhau de absolute topper, omdat hij op zoveel maneier bereid kan worden. Er wordt wel eens gezegd dat er voor elke dag van het jaar wel een bacalhau-recept is. Ook varkensvlees is een favoriet ingrediënt in de Portugese keuken. Portugezen behoren tot de grootste rijsteters in Europa. Portugal is het enige Europese land waar Koriander van oudsher onderdeel is van de keuken. Portugese wijnen zijn erg bekend. Buiten Portugal zijn vooral bekend de port, vinho verde en madeira.

Portugese Keuken

In Portugal eet men met hart en ziel, want maaltijden zijn een sociale belevenis. Hoe gezelliger en losser de sfeer hoe beter. een Portugees begint de dag met een licht en snel ontbijt (pequeno almoço) bestaande uit een kop koffie en croissant; tussen 12.30 en 15 uur is er middagmaal (almoço) en tussen 19 en 23 uur het avondmaal (jantar).
Een maaltijd bestaat meestal uit vlees of vis met rijst, aardappelen of frites. Deegwaren en groenten worden maar mondjesmaat gererveerd, in plaats daarvan krijgt u een gemengde salade.

De keuken krijgt een exotische tint door de vele kruiden zoals peper, kerrie, paprika, verse koriander en het hete piri-piri. Deze kruiden werden mee gebracht met de vele ontdekkingsreizen. Verder wordt er veel olijfolie en knoflook gebruikt. Stenen potten en de luchtdichte, wokachtige koperen pot genaamd cataplana zorgen voor de speciale aroma aan de gerechten.

Sardines

Klik op foto voor vergroting

Langs de hele kust natuurlijk verse vis op het menu. Een delicatesse uit de Algarve is caldeirada een vispotje. Een andere topper zijn de sardienhas assadas, sardienen op een houtskoolgrill bereid. Ondanks de enorme rijkdom aan vis geven veel Portugezen de voorkeur aan vlees. Op bijna alle menu kaarten staat bife à portuguesa, een platgeklopt stuk rundvlees met een spiegelei, rijst en frites.

Ook kent Portugal diverse zoete lekkernijen. De Portugezen maken uit suiker, eieren, amandelen, vijgen en kaneel diverse lekkere zoetigheden zoals barrigas de freira, toucinho do céu of papos de anjo. De topper in de banketbakkerswinkels van de Algarve zijn de bolos de doce fino, ware kunstwerken van marsepein gevuld met fios de ovos (suikerdraden). Een maaltijd wordt steeds afgerond met iets zoets zoals ijs, pudding of taart of ten minste met een stuk fruit.

Wijn

De porto en maderawijn zijn wereldberoemde aperitief- en dessertwijnen. De Vinho Verde of 'groene wijn' is een portugese specialiteit met acht procent alcohol is de wijn zeer licht, en goed gekoeld past deze perfect bij het Portugese klimaat.

Bier is niet zo populair als wijn een paar bekende merken zijn Sagres, Cristal en Superbock.
Jenevers worden gemaakt van vijgen, johannesbrood en boomaardbeien. Vruchtenjenever en brandewijn worden vooral in koffie gedronken (uma bica com cheirinho)
Als u van zoet hod moet u de amandellikeur amêndoa amarga eens proberen.

Koffie

In Portugal bestaan diverse soorten koffie. De 'normale koffie' is een sterke espresso genaamd bica. Dan heb je de diepzwarte italiano, die een beproeving is voor onze maag. Volgens de Portugezen hoort er een flinke schep suiker in de koffie. Voor onze gevoeligere magen kunt u ook voor het water verdunde carioca de café gaan. Of de varianten met melk de garoto (een bica met wolkje melk), de galão (koffie verkeerd in een glas) of de café com leite (koffie met veel melk in een kopje).